All four seasons coexist in Milan garden proposed by Carlo Ratti

Photovoltaic panels on the roof will collect solar energy and redistribute it to the different pavilions accordingly.
garden-four-seasons-carlo-ratti-architecture-landscape-urbanism-milan-italy-_dezeen_hero-a

Italian architect Carlo Ratti has revealed plans for a covered garden in Milan, which would use climate-control technology to allow visitors to experience spring, summer, autumn and winter at any time of year.

Carlo Ratti Associati designed The Garden of the Four Seasons to offer city-dwellers a closer glimpse of nature’s cycles. Summer, winter, autumn and spring are represented by four pavilions beneath a huge curved roof in the designs for the 2,500-square-metre garden.

The project was commissioned by the property developer Citylife for a park located in the north-west of the Italian city that was masterplanned by Zaha Hadid, Daniel Liebeskind and Arata Isozaki.

Garden with Four Seasons, Milan, Italy, by Carlo Ratti Associati

To achieve the different climates, The Garden of the Four Seasons will employ a zero-net-energy climate control system based on a concept developed by Barbara Römer, founder of creative consultancy Studio Römer.

Photovoltaic panels on the roof will collect solar energy and redistribute it to the different pavilions accordingly.

A heat exchanger will cool the winter area and heat the summer space – the team describes the system as like a refrigerator, offering hot air out one side and cool on the other. Heat will also be transferred between the pavilions.

The roof membrane, which is made of ethylene tetrafluoroethylene (ETFE) – a transparent fluorine-based plastic – will respond to sensors and opens and closes to help maintain heat levels consistent to the seasons.

Other features in The Garden of the Four Seasons include digital sensors that will measure the levels of water, temperature, humidity and nutrients needed by each vegetable species and display them in real time. It is intended create the impression that the plants themselves are tweeting about their conditions

The spring pavilion will be located at the entrance, followed by summer, autumn and ending with winter, so that the pathway around offers visitors a natural progression through the seasons. Carlo Ratti Associati also imagines the pavilions to host a range of activities.

Source: dezeen

Categories
building techniques / green / environment design
No Comment

Leave a Reply

*

*

RELATED BY