Wellness Plesnik / Enota

1050-X-650--6

Much of the space of the pre-existing wellness centre in the partially cut-in basement of the building was originally taken up by a small, organically shaped pool which opened onto a tanning deck directly in front of the building. To recover the space needed for new programmes, the pool was in part replaced by a large whirlpool, while a section of the former pool shell closer to the view of the valley was repurposed as a sunken circular resting area featuring a fireplace. The sun deck has been extended with a natural swimming pool, which makes up for and expands on the deleted interior water surface, while the reflection in the water further accents the beautiful view.

Architects

Enota

Location

Logar Valley, Logarska Dolina 9, 3335 Solčava, Slovenia

Architect in Charge

Wellness Plesnik

Area

560.0 m2

Project Year

2015

Photographs

Project Team

Dean Lah, Milan Tomac, Nuša Završnik Šilec, Peter Sovinc

Structural Engineering

Elea iC

Electrical Installations

Elin

Mechanical Services

Nom biro

Pool Technology

Svilene linije & Handling
© Miran Kambič

Despite natural filtration by means of aquatic plants, the new pool is unequivocally rectilinear in shape and as such designed to be a continuation of the building rather than the surrounding landscape. Referencing the interior resting area with the fireplace, a relaxation area with a fire ring has been placed in the middle of the water surface outside. Using the space, the visitors of the new wellness centre witness a never-ending dialogue between water and fire, two basic natural elements accentuating the incredible backdrop of the surrounding hill range.

© Miran Kambič
New Elevation
© Miran Kambič

The entire ambient of Wellness Plesnik is designed using local materials exclusively. The undulating interior walls were necessitated by the markedly awkward and heterogenous construction design of the existing space. A relaxed placement of interior divides envelops and conceals all the irregularities and forms a fluid space terminating in the valley itself. The pebble-laid walls of the space physically transition also into the exterior and optically divide the sun deck into three parts: the sauna section, the section with the central wellness space, and the entrance portal. The facade between the divisions is fully encased in glass and replaces the former arch-head windows. The enlargement of the facade openings further connects the interior space of the wellness centre with the picturesque exterior and reduces its presence in the space despite the actual expansion of the basic volume. With the extension having been purified of all distinct architectural elements, it now belongs with the surrounding terrain rather than with the master building.

Source: archdaily

Categories
health / well being
No Comment

Leave a Reply

*

*

RELATED BY